Omlet

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszne śniadanko

  • 20 min

Składniki:

  • 2 jajka
    sól, pieprz
    masło do smażenia
    dodatki:szynka, czerwona cebula,papryka, szczypiorek, pieczarka, pomidor

Omlet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bardzo dokładnie roztrzepać jajka z dodatkiem soli i pieprzu, aż powstanie piana.Im bardziej spieniona masa jajeczna, tym omlet będzie bardziej puszysty.
    Wszystkie dodatki jakie chcemy aby znalazły się w omlecie kroimy w drobną kostkę.
    Na patelni rozgrzewamy masło i wylewamy masę jajeczną.
    Chwilę smażymy i dodajemy wszystkie nasze drobno pokrojone dodatki.
    Podczas smażenia ciągle zagarniamy widelcem masę jajeczną od brzegów patelni do środka, pomoże to w równomiernym usmażeniu się omleta.

    Omlet zsunąć z patelni , gdy jedna połowa omletu będzie już na talerzu, energicznym ruchem patelni przykryć ją drugą połową, z nadzieniem znajdującym się w środku omletu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy