OGÓRKI KISZONE (MAŁOSOLNE)

0 (0 ocen)

  • 30 min

Nalepsze ! Przepis od mojej mamy, przekazywany z pokolenia na pokolenie. Tak przygotowane ogórki są aromatyczne i lekko chrupiące . Po tygodniu nadają się do jedzenia tzw. małosolne.

  • 30 min

Składniki:

  • ogórki gruntowe (małe lub średnie) najlepiej swojskie
    czosnek
    koper
    korzeń chrzanu
    na 1 l wody 1 czubata łyżka soli

Ogórki kiszone (małosolne) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Przygotować solankę. W 1l gorącej wody rozpuścić czubatą łyżkę soli.
  • 2. Na dno słoika dać 1 ząbek czosnku ,gałązkę kopru ,kawałek korzenia chrzanu,następnie ciasno ułożyć umyte ogórki.
  • 3. Zalać wszystko solanką tak ,aby ogórki nie wystawały ponad powierzchnię wody.
  • OGÓRKI KISZONE (MAŁOSOLNE)
4. Wytrzeć do sucha brzeg słoika i mocno zakręcić. Odstawić w ciepłe, zacienione miejsce na 2-3 dni, kiedy woda zacznie mętnieć będzie to znaczyć, że proces kiszenia rozpoczęty. Po tym czasie a słoiki można wynieść do piwnicy .Jeśli mamy ochotę na ogórki tzw. małosolne, po 2 tygodniach nadają się do jedzenia.
    Smacznego!

Porady

Moja babcia do słoika dodawała również liść z czarnej porzeczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy