Niedzielny torcik z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno następnie dodać cukier, żółtka. Następnie obie mąki wymieszać w osobnym pojemniku i dodać do nich proszek do pieczenia, wymieszać. Do ubitej masy dodać olej i wodę. Później stopniowo dodawać wymieszaną mąkę ale nie mieszać mikserem tylko najlepiej drewnianą łyżką
Piec ok 40 minut w temp 180 %
Upieczony biszkopt po ostudzeniu przekroić na dwie części
Mus truskawkowy:
Truskawki oczyścić i wsadzić do blendera lub robota kuchennego zmiksować na gładką masę i wlać do garnka wsypać galaretkę (proszek) i zagotować - odstawić w zimne miejsce lub do zimnej wody , do stężenia później można do lodówki na ok 1,5 godz
Bitą śmietanę ubić ze śmietan-fix oraz cukrem pudrem
Układanie warstwowo na blaszce 20x30:
1.Biszkopt
2.Mus truskawkowy
3.Bita śmietana
4.Biszkopt
5.Bita śmietana
6.Świeże truskawki do dekoracji i listek mięty
SMACZNEGO ! Palce lizać !!!
Porady
WSKAZÓWKA !
Mieszać łyżką drewnianą biszkopt
ZAWSZE W JEDNĄ STRONĘ, aż do uzyskania tzw. : "bąbli w cieście"
Komentarze