Nalewka z pigwy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • -1,5 litra soku z pigwy
    -0,5 litra spirytusu
    -kawałek kory cynamonu
    -parę goździków
    -2-3 migdały
    -750 g cukru

Nalewka z pigwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce pigwy rozgotować w niewielkiej ilości wody mineralnej niegazowanej. Następnie umieścić wszystko w wyparzonym woreczku lnianym lub gazie i powiesić nad miską czy garnkiem. Pozostawić na całą noc, nie wyciskać, bo będzie mętny sok. Do wyparzonego gąsiorka wlać sok z pigwy, dodać spirytus, cynamon (można w proszku), goździki i obrane ze skórki migdały. Cukier zalać jak najmniejszą ilością wody i rozpuścić na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia, ostudzić, wlać do gąsiorka. Zamknąć i odstawić na dwa miesiące. Jeśli dodamy nieco więcej cukru, otrzymamy bardzo aromatyczny likier, jeśli zaś nieco mniej, będzie to cierpka nalewka pomocna przy dolegliwościach żołądkowych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy