Naleśniki z serem i kisielem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mąkę przesiewam do wysokiego pojemnika, dodaję jajko, sól, mleko, wodę, olej i miksuję blenderem. Odstawiam ciasto na godzinę do lodówki. Naleśniki smażę na patelni ale bez oleju. Patelnię posmarowałam olejem kiedy smażyłam pierwszego naleśnika.
Ser przekładam do miski, dodaję jogurt, cukier i cukier waniliowy, żółtko i miksuję mikserem.
2.Maliny przekładam do garnka, wlewam połowę wody, dodaję cukier i zagotowuję na wolnym ogniu. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w reszcie wody i dodaję do gotujących się malin. Energicznie mieszam i wyłączam palnik jak kisiel zrobi się gęsty.
3.Kisiel wylewam na talerz. Naleśniki kroję na pół i smaruję serem. Układam na kisielu, posypuję startą czekoladą.
Komentarze