Tym razem wersję naleśników robimy na maślance. Nasza znajoma Olena pokazała nam jak je wykonywać. Są niebywale delikatne w smaku, a dodatek prażonych jabłek z nutą cynamonu, dodaje im zdecydowanego charakteru.
Naleśniki z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy maślankę, mleko, olej, szczyptę soli, szczyptę kurkumy, kardamonu i ksylitol. Blendujemy do momentu, kiedy nie będzie grudek. Odstawiamy na 30 minut.
Naleśniki smażymy na oleju kokosowym, z obu stron na rumiano.
W tym czasie jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, prażymy na maśle klarowanym. Pod koniec dodajemy cynamon (ilość zależy od preferencji smakowych). My chociaż uwielbiamy cynamon, staraliśmy się delikatnie podkreślić jego aromat.
Komentarze