Naleśniki z jabłkami wg starej francuskiej receptury - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy 1/2 szkl. mleka, roztrzepane jajka, sól i oliwę. Całość dobrze ucieramy drewnianą łyżką, aż składniki dobrze się połączą. Dodajemy małymi porcjami pozostałe mleko (gdy trzeba dodajemy nieco więcej). Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Dobrze wyrobione ciasto odstawianmy na godziny w chłodne miejsce by "wypoczęło". Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w krążki-cieńkie jak kartka papieru. Ułożyć na talerzu, posypać cukrem pudrem, polać sokiem z cytryny wymieszanym z miodem. Przykryć i odsawić na godziny w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i rozlać ciasto nadając mu ksztat naleśnika. Na każdy naleśnik nakładać 3-4 krążki jabłka. Gdy spodnia strona naleśnika się dobrze zrumieni, przeżucamy go na drugą stronę i dosmażamy. Najlepiej smakuje prosto z patelni.
Porady
Naleśniki można podawać posypane cukrem pudrem. Dobrze smakują z niewielką ilością bitej śmietany.
Komentarze