Naleśniki z dżemem dyniowo-jabłkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Smakowite nalesniki z dżemem dyniowo-jabłkowym. Pasują na śniadanie, obiad jak i kolację. Polecam przepis.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Naleśniki
    2 szklanki mąki,
    1 szklanka mleka,
    1 szklanka wody,
    2 jajka,
    szczypta soli,
    2 łyżki oleju.
    Dżem
    250 g dyni,
    3 jabłka,
    2 łyżki miodu,
    2 łyżki masła.

Naleśniki z dżemem dyniowo-jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka rozkłócamy, stopniowo dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
    Dynię i jabłka obieramy i kroimy w kostkę.

    Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i dynię.
    Chwilę dusimy (5 minut), następnie wrzucamy jabłka i dusimy na małym ogniu aż wszystko zmięknie (10-15 min).
    Z ciasta smażymy cieniutkie naleśniki.
    Przekładamy dżemem.
    Składamy w trójkąty.
    Podsmażamy na maśle.

    Smacznego ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy