Naleśniki z bananami

0 (0 ocen)

Naleśniki to doskonała potrawa na kolację lub podwieczorek.

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    - 10 dag mąki pszennej
    - 1 jajo
    - 1 szklanka mleka
    - szczypta soli
    - tłuszcz do smażenia

    nadzienie:
    - 2 banany

    przybranie:
    - 2 łyżki śmietany
    - cynamon

Naleśniki z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto naleśnikowe: do litrowego pojemnika wsypać mąkę, wlać rozbite jajo i mleko, dodać szczyptę soli. Ciasto ubić kuchenną rózgą lub mikserem, by miało konsystencję śmietany. Na patelni dobrze rozgrzać łyżeczkę tłuszczu i na gorący wlać małą chochelką ciasto, a potem – obracając patelnią – rozprowadzić je równo po całym dnie. Naleśniki smażyć na średnim ogniu po 2 min z każdej strony. Z tej ilości ciasta powinno wyjść 8 naleśników.
  • 2. Banany obrać ze skórki. W miseczce rozgnieść je widelcem na gładką masę.
    Miazgę z bananów rozsmarowywać na naleśniku i składać, bądż zawijać. Podawać z łyżeczką śmietany i szczyptą cynamonu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy