Naleśniki z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto naleśnikowe: do litrowego pojemnika wsypać mąkę, wlać rozbite jajo i mleko, dodać szczyptę soli. Ciasto ubić kuchenną rózgą lub mikserem, by miało konsystencję śmietany. Na patelni dobrze rozgrzać łyżeczkę tłuszczu i na gorący wlać małą chochelką ciasto, a potem – obracając patelnią – rozprowadzić je równo po całym dnie. Naleśniki smażyć na średnim ogniu po 2 min z każdej strony. Z tej ilości ciasta powinno wyjść 8 naleśników.
2.Banany obrać ze skórki. W miseczce rozgnieść je widelcem na gładką masę.
Miazgę z bananów rozsmarowywać na naleśniku i składać, bądż zawijać. Podawać z łyżeczką śmietany i szczyptą cynamonu.
Komentarze