Naleśniki kukurydziane ze szpinakiem i fetą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne naleśniki. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Naleśniki:
    mąka kukurydziana 1 i 1/2 szk,
    mąka pszenna 1/2 szk,
    woda 1 szk,
    mleko 1 szk,
    jajka 2 szt,
    olej 3 łyżki,
    sól,
    olej do smażenia,
    Nadzienie:
    szpinak świeży 500 g,
    ser feta 250 g,
    cebula 1 szt,
    czosnek 3 - 4 ząbki,
    pieprz,
    gałka muszkatołowa,
    masło do smażenia,
    Dodatkowo:
    kiełki brokuła do posypania,

Naleśniki kukurydziane ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki: Wszystkie składniki na naleśniki przełożyć do miski i zmiksować. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki na lekko natłuszczonej patelni.
    Nadzienie: Cebulę obrać i posiekać, czosnek obrać i drobno posiekać, szpinak oczyścić i oderwać grube łodyżki. Na patelni, na maśle podsmażyć najpierw cebulę, następnie dodać czosnek i po minucie porcjami dodawać szpinak. Chwilę razem smażyć i doprawić do smaku pieprzem i gałką muszkatołowa. Zdjąć z ognia i dodać pokruszony ser feta i wymieszać. Na naleśniki nakładać porcję nadzienia, zwinąć i od razu podawać. Posypać kiełkami brokuła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy