Naleśniki czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ulubione naleśniki moich wnucząt, zbliżają się wakacje , więc dogadzajmy naszym milusińskim.

  • 20 min

Składniki:

  • 5 jaj
    2 szklanki mleka
    pół gorzkiej czekolady roztopionej
    3 łyżki dobrego ,ciemnego kakao
    pół łyżeczki sody oczyszczonej lub zamiast
    1 szklanki mleka dać szklankę mocno gazowanej wody mineralnej
    ser homogenizowany
    pół kg truskawek (odłożyć kilka do dekoracji)
    cukier wanilinowy, cukier puder
    opcjonalnie bita śmietana

Naleśniki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zmiksować w blenderze, pozostawić na 15 minut po czym naleśniki smażyć na maśle klarowanym lub zwykłym, ale jest już w sprzedaży masło klarowane więc warto mieć je w lodówce, bo nic się na nim nie przypala.
    Naleśniczki smarować serem wymieszanym z z dwiema łyżkami cukru wanilinowego. Tuż przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, przybrać kropką bitej śmietany i polać musem truskawkowym (zmiksowane truskawki z odrobiną cukru) lub przybrać świeżymi truskawkami.

Porady

Na pewno dziwi Was nieco ten makaronik obok naleśniczków, brakło mi nadzienia więc placuszki pokroiłam w makaron posypałam cukrem pudrem i udekorowałam dodatkowo naleśniki, tym sposobem potrawa nabiera tzw pazura i nic się nie zmarnuje.Oczywiście jeśli chcemy zabłysnąć można pokusić się o przybranie deseru truskawkami w czekoladzie, które po prostu po umyciu i wysuszeniu zanurzamy do połowy w rozpuszczonej czekoladzie , pozostawiamy do ostudzenia na posmarowanej masłem tacy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy