Nadziewany bakłażan

0 (0 ocen)

Pyszny nadziewany bakłażan, mój mąż się nim zajadał

Składniki:

  • 1 bakłażan
    Nadzienie:
    30 dag schabu
    2 pomidory
    1 cebula
    3/4 szklanki ugotowanego ryżu
    2 ząbki czosnku
    1/3 szklanki wina białego wytrawnego
    1 łyżka sosu sojowego
    2 łyżki śmietany 30%
    1 łyżka suszonej bazylii
    1 łyżeczka masła klarownego
    sól
    pieprz
    pieprz cayenne
    papryka słodka
    Dodatkowo:
    1/2 opakowania sera feta
    masło do wysmarowania formy

Nadziewany bakłażan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie bakłażana 1. Bakłażana myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż. Usuwamy nasiona, wydrążamy miąższ. Wydrążone bakłażany posypujemy solą i pozostawiamy.
  • Podsmażanie schabu 2. Schab myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Cebule obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło klarowne, podsmażamy schab wraz z cebulką. Gdy się podsmaży dolewamy sos sojowy chwilkę smażymy, dolewamy wino, chwilę smażymy aby wino odparowało.
  • Dodanie reszty składników 3. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę dodajemy do schabu, jak również wydrążony miąższ z bakłażana, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszoną bazylię oraz przyprawy. Gdy pomidory zaczną się rozpadać dodajemy ugotowany ryż, dolewamy śmietanę, chwilkę smażymy aby nadmiar płynu ryż wchłonął.
  • Przygotowane bakłażany do pieczenia 4. Wydrążone bakłażany napełniamy farszem. Ser feta kroimy w kostkę. Formę do zapiekania smarujemy masłem, wkładamy nadziane bakłażany, posypujemy serem feta i suszoną bazylią.
  • Smacznego! 5. Bakłażany pieczemy 25 min w temp. 180*C. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy