Nadziewane ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki drobno pokroić i poddusić na patelni, aż odparuje płyn. Dodać pokrojoną cebulkę i razem poddusić jeszcze kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Przygotowany farsz lekko ostudzić.
2.Na rozwiniętym cieście francuskim równomiernie rozsmarowujemy ketchup następnie nakładamy farsz pieczarkowo- cebulowy, plastry szynki i starkowany ser. Zostawiamy centymetr na końcu ciasta francuskiego bez nadzienia ułatwi nam to sklejenie ślimaczka
3.Ciasto z dodatkami zawinąć wzdłuż dłuższego brzegu tworząc roladę. Krawędź posmarować roztrzepanym żółtkiem aby dobrze się skleiło.
4.Roladę kroimy na kawałki ok 2 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ślimaczki wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 °C. Piec ok 20 min lub do momentu aż się zarumienią.
Porady
Zostawiamy centymetr na końcu ciasta francuskiego bez nadzienia ułatwi nam to sklejenie ślimaczka
Komentarze