nadziewane ślimaczki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Nadziewane ślimaczki wspaniale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • 40 min

Składniki:

  • * opakowanie ciasta francuskiego 375 g

    * 4 łyżki ketchupu pikantnego

    * 1 cebula

    * kilka pieczarek

    * 150 g sera

    * 6 dużych plastrów szynki

    * sól

    * pieprz

    * żółtko

Nadziewane ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki drobno pokroić i poddusić na patelni, aż odparuje płyn. Dodać pokrojoną cebulkę i razem poddusić jeszcze kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Przygotowany farsz lekko ostudzić.
  • ciasto francuskie z farszem 2. Na rozwiniętym cieście francuskim równomiernie rozsmarowujemy ketchup następnie nakładamy farsz pieczarkowo- cebulowy, plastry szynki i starkowany ser. Zostawiamy centymetr na końcu ciasta francuskiego bez nadzienia ułatwi nam to sklejenie ślimaczka
  • zawinięta rolada 3. Ciasto z dodatkami zawinąć wzdłuż dłuższego brzegu tworząc roladę. Krawędź posmarować roztrzepanym żółtkiem aby dobrze się skleiło.
  • pokrojone ślimaczki 4. Roladę kroimy na kawałki ok 2 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ślimaczki wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 °C. Piec ok 20 min lub do momentu aż się zarumienią.

Porady

Zostawiamy centymetr na końcu ciasta francuskiego bez nadzienia ułatwi nam to sklejenie ślimaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy