Ślimaczki z ciasta francuskiego nadziewane mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować farsz:Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Na maśle zeszklić cebulę,dodać pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania wody. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać przestudzone pieczarki z cebulą, śmietanę, starty na grubej tarce ser żółty, czosnek, bułkę tartą, jajko, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie podzielić na paski o szerokości 8 cm jeżeli chcemy duże ślimaczki to po długości ciasta (z jednego ciasta wyjdzie 3 szt), jeżeli chcemy mniejsze ślimaczki wówczas ciasto dzielimy na 8 cm. paski po szerokości ciasta ( z jednego ciasta wyjdzie nam 5 szt), na każdy pasek wyłożyć nadzienie, zwinąć w rulon, skleić i zwinąć w ślimaczka tak aby łączenie było w środku. Ślimaczki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,posmarować jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180- 200 stopni i piec, aż do zrumienienia zwykle trwa to 30- 40 minut.
2.Podajemy z ziemniaczkami beszamel lub ryżem i sałatką w sosie winegret lub jako paszteciki do barszczyku. Smacznego.
Komentarze