Myszka Miki

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Łatwy przepis na moje ulubione ciasto z bitą śmietaną.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka tortowa ( skłądniki na ciasto): 4 szklanki
    - cukier: 1 szklanka
    - żółtka: 3 sztuki
    - białka: 3 sztuki
    - kakao: 2 sztuki
    - soda: 1 łyżka
    - cynamon: 2 łyżki
    - kwaśne mleko: 2 szklanki
    - olej: 0.5 szklanki
    - dżem z czarnej porzeczki ( składniki na masę): 180 gramów
    - bita śmietana: 1 sztuka
    - tłuszcz do foremki: 1 łyżka
    - kakao (składniki na polewę): 3 łyżki
    - margaryna: 100 gramów
    - cukier: 3 łyżki
    - sok z cytryny: 3 łyżki

Myszka miki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do małej miski wsypałam przesianą mąkę, dodałam cukier, kakao, sodę, żółtka, cynamon, wlałam olej i delikatnie wymieszałam. Następnie dodałam kwaśnie mleko i ubitą z białek pianę, powoli mieszałam kilka minut do powstania gładkiej masy.
  • 2. Ciasto wylałam na foremkę 25 x 30 cm wysmarowanej tłuszczem. Wstawiłam do gorącego piekarnika na 40 minut w temperaturze 180 C.
  • 3. Ostudzony placek przecięłam długim nożem na dwie części, następnie posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki, bitą śmietaną i przykryłam górną częścią placka.
  • 4. Ciasto wstawiłam na 2 godziny do lodówki, by się schłodziło.
  • 5. W małym garnuszku przygotowałam polewę: margarynę roztopiłam, wsypałam kakao, cukier, wlałam sok z cytryny i mieszałam, aż do powstania gładkiej polewy, którą posmarowałam wierzch ciasta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy