Murzynek

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mała modyfikacja przepisu na inne ciasto.

  • 30 min

Składniki:

  • 7-10 łyżek wody,
    1 szklanka cukru,
    3 łyżki kakao,
    kostka masła lub margaryny,
    4 jajka,
    2 szklanki mąki pszennej,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2-3 łyżki dżemu wiśniowego,
    cukier puder lub polewa czekoladowa
    tłuszcz do wysmarowania formy,
    bułka tarta do posypania formy

Murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę, cukier, masło i kakao wymieszać i gotować przez 5 minut na małym ogniu, często mieszając. Masę ostudzić.
  • 2. Do letniej masy dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Jeżeli ciasto będzie za gęste można dolać odrobinę wody gazowanej. Dodać dżem wiśniowy i białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki lub do formy z kominem. Piec przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Ostudzone ciasto wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Porady

W trakcie pieczenia wykałaczką można sprawdzić czy ciasto się upiekło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy