Muffiny z rabarbarem

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Składniki suche:
    2 1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanki mąki krupczatki
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki mokre:
    200 ml mleka
    2 jajka
    2 łyżki śmietany 18%
    1/3 szklanki oleju

    Kruszonka:
    garść migdałów w płatkach
    1/4 szklanki mąki
    1/4 szklanki cukru
    30 g masła (zimnego)

    Dodatkowo:
    5 - 6 łodyg rabarbaru

Muffiny z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar oczyszczamy z grubszych włókien i kroimy go w centymetrowe kawałki. W oddzielnych miseczkach mieszamy składniki suche i mokre. Do suchych wlewamy mokre, dodajemy rabarbar i dobrze mieszamy za pomocą łyżki do połączenia składników. Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Posypujemy kruszonką.
  • 2. Pieczemy 20 minut w temp. 180*C. Studzimy na kratce.
  • 3. Kruszonka:
    Składniki przekładamy do miseczki i ugniatamy palcami kruszonkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy