Muffiny jagodowo krówkowe

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2/3 szklanki cukru
    3 łyżeczki cukru wanilinowego
    1/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka jagód (można użyć mrożonych)
    8 cukierków krówek drobno pokrojonych
    100g masła
    1 jajko
    1 szklanka maślanki

Muffiny jagodowo krówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. W jednej misce wymieszać razem składniki suche, obie mąki, sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier. W drugiej misce wymieszać razem składniki mokre masło, jajko, maślankę, aromat i cukier wanilinowy. Do mokrych składników dodać suche, wsypać jagody, krówki i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników. Ciasto przełożyć do foremek na muffiny (napełnić prawie do pełna). Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok. 25 - 30 min. Wystudzić, najlepiej na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy