Muffinki z jagodami

0 (0 ocen)

Pyszne, mięciutkie i mocno owocowe muffinki z jagodami.

Składniki:

  • na 9 sztuk muffinek:
    300g maki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    90g cukru
    2 jajka
    200ml maślanki
    125ml oleju rzepakowego
    150g jagód świeżych lub mrożonych

Muffinki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednym naczyniu połączyć wszystkie składniki suche – mąke, cukier i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu roztrzepać jajka, dodać maślanke i olej, wszystko razem wymieszać.
  • 2. Składniki mokre dodać do suchych i wszystko razem ze sobą wymieszać do połączenia składników. Jesli ciasto jest zbyt gęste, dodać 2-3 łyżki maślanki.
  • 3. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Dodać po łyżce ciasta i wyłożyć kilka jagód, kolejna łyżka ciasta i jagody. Ostatnia warstwa powinna być z ciasta. Piec 25-30 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Studzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy