Muffinki z czereśniami i kokosową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sezon czereśniowy w pełni, polecam pyszne muffinki z czereśniami na maślance z kokosową kruszonką :)

  • 30 min

Składniki:

  • ciasto: 2 szklanki mąki
    pół szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    pół szklanki maślanki
    2 jajka
    szczypta soli
    90g masła
    szklanka wydrylowanych czereśni

    kruszonka: 3 łyżki masła
    3/4 szklanki mąki
    łyżka cukru pudru
    3 łyżki wiórków kokosowych

Muffinki z czereśniami i kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać składniki suche: mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i sól. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztopione i ostudzone masło, jajka i maślankę. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać do połączeni się składników.
  • 2. Składniki na kruszonkę połączyć. Włożyć na pół godziny do lodówki.
  • 3. Do silikonowych foremek kłaść po łyżce ciasta, 3 połówki umytych, przekrojonych, czereśni i zakryć łyżką ciasta. Tak przygotowane muffinki posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 20 minut. Smacznego!

Porady

z podanych składników wychodzi 12 muffinek

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy