Kefirowe muffinki z rabarbarem i kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruszonka: Wszystkie składniki wyrobić palcami na kruszonkę. Wstawić do lodówki.
2.Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka, olej i kefir powinny być wyjęte z lodówki minimum na 2 godziny przed użyciem. Rabarbar obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Jajko roztrzepać w misce, dodać olej oraz kefir, wymieszać. Do innego naczynia przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz dodać cukier i wiórki kokosowe. Mokre składniki przelać do suchych i za pomocą łyżki krótko wymieszać do połączenia.
3.Masę nałożyć do 3/4 wysokości papilotek. Do ciasta wcisnąć po kilka kawałków rabarbaru i posypać kruszonką. Piec w 180 st.C przez ok. 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Babeczki są gotowe, gdy z piekarnika wydobywa się piękny zapach ;). Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego!
Komentarze