PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Kefirowe muffinki z rabarbarem i kokosową kruszonkąhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0005/63/594324cd1393d1c340a42123956f30ca48e425d5.jpeg15001200http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kefirowe-muffinki-z-rabarbarem-i-kokosowa-kruszonka-1
Ciasto:
2 jajka
1 szkl kefiru
1/2 szkl oleju
220 g cukru
1 3/4 szkl mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki wiórków kokosowych
150 g rabarbaru
Kruszonka:
25 g masła
50 g mąki pszennej tortowej
30 g cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
Sposób przygotowania przepisu:
Kefirowe muffinki z rabarbarem i kokosową kruszonką
1.
Kruszonka: Wszystkie składniki wyrobić palcami na kruszonkę. Wstawić do lodówki.
2.
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka, olej i kefir powinny być wyjęte z lodówki minimum na 2 godziny przed użyciem. Rabarbar obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Jajko roztrzepać w misce, dodać olej oraz kefir, wymieszać. Do innego naczynia przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz dodać cukier i wiórki kokosowe. Mokre składniki przelać do suchych i za pomocą łyżki krótko wymieszać do połączenia.
3.
Masę nałożyć do 3/4 wysokości papilotek. Do ciasta wcisnąć po kilka kawałków rabarbaru i posypać kruszonką. Piec w 180 st.C przez ok. 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Babeczki są gotowe, gdy z piekarnika wydobywa się piękny zapach ;). Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego!
Porady
Przepis na ok. 12 sztuk.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze