Muffinki kakaowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Mufinki są wilgotne w środku i przepysznie smakują.

  • 40 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    na czubeczku łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki kakao
    szczypta soli
    3 łyżki masła
    1,5 szklanki cukru (może być trochę mniej)
    2 jajka
    ulubiony aromat
    1 szklanka mleka z temperatury pokojowej

Muffinki kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i kakao.
    W drugiej misce utrzeć masło z cukrem, aż masa będzie puszysta i lekka. Dodać po 1 całym jajku i na przemian wcześniej wymieszaną mąkę i mleko. Na koniec wlać kilka kropli ulubionego aromatu.
    Piekarnik nagrzać do 180-190 stopni.
    Masą napełniać foremki do mufinek do trzy czwarte wysokości, i piec 20 min.

Porady

Po upieczeniu i wystygnięciu mufinki można posypać cukrem pudrem lub polać polewa.

Komentarze

Podobne przepisy