Muffinki czekoladowo-orzechowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Miękkie, wilgotne, cudownie czekoladowe muffinki z kawałkami orzechów. Przepyszne :)

  • 40 min

Składniki:

  • porcja na ok. 16 szt.:
    100 g miękkiego masła
    150 g cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    120 g mąki pszennej
    2 czubate łyżki kakao
    2 duże jajka
    1/2 szklanki mleka
    ok. 50 g grubo siekanych orzechów laskowych (mogą być i włoskie)

    polewa:
    100 g mlecznej czekolady
    1 łyżka oleju
    ok. 2-3 łyżek mielonych orzechów laskowych (mogą być i włoskie)
    8 cukierków czekoladowo-orzechowych


Muffinki czekoladowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. muffinki:
    Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, krótko zmiksować. Mąkę pszenną wymieszać z kakao, wsypać do masy maślanej, wlać mleko, wbić jajka, jeszcze raz krotko zmiksować.Wsypać siekane orzechy, wymieszać. Wyłożyć do papierowych papilotek włożonych do metalowej formy do muffinek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut. Ostudzić.
  • 2. polewa:
    Czekoladę z olejem rozpuścić nad parą wodną, polać wierzch muffinek, posypać mielonymi orzechami, na środku ułożyć połówki cukierków czekoladowo-orzechowych.

Komentarze

Podobne przepisy