Muffinki cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Muffinki cytrynowe z pianką cytrynową na wierzchu

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    - 1 jajko
    - 1 żółtko
    - 200 g cukru pudru
    - skórka otarta z jednej cytryny i sok
    - 12 łyżek oleju
    - 1/2 szklanki mleka
    - 1 łyżeczka proszku
    - 220 g mąki

    Pianka cytrynowa
    - 1 galaretka cytrynowa
    - 1 śnieżka

Muffinki cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ucieramy jajka z cukrem, stopniowo wlewamy mleko i olej. Następnie dodać skórkę cytrynową i sok. Na koniec wmieszać mąkę z proszkiem.

    Ciasto wylać do foremek na muffinki - pieczemy 25 minut w temp. 180.
  • 2. Rozpuszczamy galaretkę w 1/2 szklance wody odkładamy do lekkiego stężenia.
    Ubijamy śnieżkę wlewamy powoli tężejącą galaretkę.

    Masę przekładamy do worka cukierniczek, rozkładamy na muffinkach.

Komentarze

Podobne przepisy