Muffinki cappuccino z serkiem mascarpone

0 (0 ocen)

  • 60 min

Babeczki są wilgotne, jędrne a przy tym delikatne. Smak cappuccino, jest wyraźny, ale jednocześnie nie jest za mocny

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    - 60 g margaryny lub masła
    - 110 g cukru
    - 1 jajko
    - 180 g mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    - 3 łyżki z małą górką cappuccino w proszku( użyłam - klasycznego Mokate Cappuccino)
    - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    - 120 ml maślanki lub kefiru

    Dodatki
    - serek mascarpone
    - gorzka czekolada
    - wisienki

Muffinki cappuccino z serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mieszamy mąkę ze składnikami 1. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cappuccino. Kawę rozpuszczalną rozetrzeć na proszek i dodać do mąki.
  • Przygotowanie ciasta 2. W osobnym naczyniu zmiksować margarynę z cukrem, dodać jajko, wanilię i dalej miksować, aż masa będzie jasna. W trzech partiach dodawać przygotowaną mąkę na przemian z maślanką. Miksować do uzyskania gładkiej masy, niezbyt długo. Ciasto przełożyć do foremek do 3/4 wysokości.
  • Dekoracja muffinek 3. Piec 23-25 minut do tzw. suchego patyczka. Przygotowujemy serek mascarpone i kładziemy na ostudzone babeczki posypujemy startą czekoladą i wisienką

Komentarze

Podobne przepisy