Mrowisko

0 (0 ocen)

Pracochłonne, ale warto zrobić..

Składniki:

  • 8 jajek
    80 dkg mąki
    1 margaryna
    2 szkl.cukru
    1/2 szkl miodu

Mrowisko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka roztrzepać z odrobiną soli. dodać mąkę i zagnieść ciasto. Ciasto ma być elastyczne i dość twarde.Rozwałkować bardzo cienko, wycinać paski lub trójkąty.Faworki smażyć krótko na złoty kolor w rozgrzanym oleju. Osączyć na papierze z nadmiaru tłuszczu.W garnku rozpuścić margarynę, cukier i miód, gotować, aż składniki będą dobrze rozpuszczone a masa jednolita (ok 15 minut ).Układać mrowisko..układamy warstwę faworków i polewamy masą, posypujemy wiórkami, rodzynkami i makiem, znów warstwa faworków i polewamy masą itd.

Komentarze

Podobne przepisy