Moje "Ragout"

0 (0 ocen)

  • 40 min

Grillowane mięsko w winie , kokos i aromatyczny sos, gorąco polecam.

  • 40 min

Składniki:

  • pierś z kurczaka 550 g
    makaron szpinakowy Foglie ilość dowolna
    wiórki kokosowe zmielone ok. 30-40 g
    cukier do smaku
    sól do smaku
    pieprz ( najpepiej czerwony)

    marynata
    wino czerwone wytrawne 150 ml
    przecier pomidorowy 75 ml
    ocet balsamiczny 75 ml
    estragon 1,5 łyżeczki
    rozmaryn 1/2 łyżeczki
    oregano 1/2 łyzeczki
    tymianek 1/2 łyzeczki

Moje "ragout" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marynata.
    Do miski wlewamy wino, ocet dodajemy przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy. Do marynaty wkładamy dość grubo pokrojone kawałki piersi. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc.
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 10-15 minut . Odcedzamy, zostawiając troche wody .
    Makaron przekładamy na sitko . Piersi osączamy z marynaty i lekko grillujemy.
    Pozostałą marynatę przekładamy do saganka i podgrzewamy, dodajemy zmielony kokos, cukier, sól i pieprz. Płyn możemy rozrzedzić dolewając wodę z mararonu.
    Następnie wkładamy kawałki mięsa i makaron, wszystko podgrzewamy i przekładamy na półmiski.

Komentarze

Podobne przepisy