Młoda marchewka z pieczarkami

0 (0 ocen)

Z dodatkiem imbiru i lubczyku.

Składniki:

  • 300 g młodej marchewki
    200 g oczyszczonych pieczarek
    2 ząbki czosnku
    1 pęczek lubczyku
    1/2 pęczka natki pietruszki
    3 łyżki oleju
    2 łyżki śmietany 18%
    1/2 szklanki wody
    2 - 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
    spora szczypta imbiru
    sok z cytryny do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
    cukier do smaku
    sól do smaku

Młoda marchewka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Młoda marchewka z pieczarkami 1. Czosnek posiekać. Marchewkę wyszorować (ewentualnie oskrobać) i razem z pieczarkami pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać olej, wrzucić rozdrobnione składniki i chwilę smażyć. Następnie wlać wodę, dodać imbir i dusić 10 min, od czasu do czasu mieszając.
  • Młoda marchewka z pieczarkami 2. Zieleninę posiekać, dołożyć do garnka - wymieszać.
  • Młoda marchewka z pieczarkami 3. Całość oprószyć mąką, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Chwilę podgrzewać. Potrawkę doprawić do smaku.
    Podawać na ciepło. Na zimno danie jest równie smaczne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy