Mleko kokosowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszny, domowy napój roślinny.

  • 20 min

Składniki:

  • 170-200 g wiórków kokosowych,
    litr wody

Mleko kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować wodę, wyłączyć gaz i wrzucić wiórki. Zamieszać, przykryć i odstawić na 30-40 minut. Lekko ostudzony płyn przelać do malaksera i zmiksować. Następnie przecedzić całość przez gazę - ja wyciskam swoje mleko przez zwykłą pieluchę tetrową (sprawdza się świetnie), ale nie radzę używać do tego celu sitka. Przelać płyn do dzbanka i spożyć w przeciągu kilku dni.

Porady

Jest pyszne do wypicia zaraz po przyrządzeniu, ale będzie też wspaniałym dodatkiem do owsianek i koktajli. Odciśnięte wiórki można zużyć na przykład do wypieków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy