Kokos określany jest jako „lekarstwo na wszelkie choroby”, ponieważ w swoim składzie pełny jest aminokwasów, witaminy C, potasu, magnezu, żelaza i wapnia.
30 min
Składniki:
1 kokos lub około 300-400 g wiórek kokosowych
1 l wody
Mleko kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawałki kokosa ścieramy na plasterki lub wiórki. Umieszczamy je w większej misce, zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc.
2.Następnego dnia wodę z kokosem podgrzewamy tak, aby woda była ciepła ale nie parzyła w palce. Następnie wiórki dokładnie miksujemy blenderem przez ok. 5-10 minut robiąc krótkie przerwy aby nie przegrzać blendera. Następnie powstałe mleko przelewamy przez sito wyłożone gazą lub lnianą ściereczką i odciskamy mleko od wiórek których nie wyrzucamy !.
3.Mleko przelewamy do butelek lub słoika i przechowujemy w lodówce maksymalnie do 5 dni (ponieważ mleko nie zawiera konserwantów psuje się ono szybciej od sklepowego).
Porady
Przed użyciem butelkę z mlekiem należy mocno wstrząsnąć.
Komentarze