Mleko kokosowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kokos określany jest jako „lekarstwo na wszelkie choroby”, ponieważ w swoim składzie pełny jest aminokwasów, witaminy C, potasu, magnezu, żelaza i wapnia.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kokos lub około 300-400 g wiórek kokosowych
    1 l wody

Mleko kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawałki kokosa ścieramy na plasterki lub wiórki. Umieszczamy je w większej misce, zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc.
  • 2. Następnego dnia wodę z kokosem podgrzewamy tak, aby woda była ciepła ale nie parzyła w palce. Następnie wiórki dokładnie miksujemy blenderem przez ok. 5-10 minut robiąc krótkie przerwy aby nie przegrzać blendera. Następnie powstałe mleko przelewamy przez sito wyłożone gazą lub lnianą ściereczką i odciskamy mleko od wiórek których nie wyrzucamy !.
  • 3. Mleko przelewamy do butelek lub słoika i przechowujemy w lodówce maksymalnie do 5 dni (ponieważ mleko nie zawiera konserwantów psuje się ono szybciej od sklepowego).

Porady

Przed użyciem butelkę z mlekiem należy mocno wstrząsnąć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy