Mini szaszłyki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mini szaszłyki można podać na ciepło ale rewelacyjnie sprawdzają się podawane na zimno na imprezach.

  • 30 min

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa np. wieprzowo-wołowego,
    1/4łyżeczki soli,
    1 jajko,
    bułka tarta,
    solidna szczypta świeżo mielonego pieprzu,
    1 łyżeczka gładkiej musztardy,
    1 mały ząbek czosnku,
    3/4 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
    1/2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego lub maggi,
    kawałek namoczonej bułki,
    łyżka posiekanej drobno cebuli - można ją podprażyć na suchej patelni,
    olej do smażenia,
    czerwona papryka,
    ogórki konserwowe.

Mini szaszłyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki oprócz bułki i jajka dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Następnie dodajemy odciśnięta bułkę oraz jajko i wyrabiamy na gładką masę. Gdyby masa była zbyt rzadka można dodać bułki tartej. Formujemy małe klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy.
    Wystudzone klopsy nabijamy na środek wykałaczki, a po obu stronach nabijamy pokrojone na mniejsze części ogórka i paprykę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy