Mini - serniczki z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kwaskowaty rabarbar idealnie przełamuje słodycz sernika - duet idealny. Kocham takie małe słodkości! :)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche :
    20 dag mąki
    2 żółtka
    10 dag masła
    8 dag cukru pudru

    Masa serowa:
    80 dag twarogu
    12 dag cukru kryształu
    3 jaja
    ekstrakt waniliowy

    Ponadto:
    łodygi rabarbaru
    cukier puder do oprószenia

Mini - serniczki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy składniki na kruche ciasto. Chłodzimy ok 30 min w lodówce. Wałkujemy cienko i wykrawamy kółka szklanką. Formę do pieczenia muffinów smarujemy rozpuszczonym masłem. W każde zagłębienie wkładamy krążek ciasta i formujemy boki. Podpiekamy ok 10 min w 180 st.
  • 2. Twaróg mielimy 3 - krotnie. Ucieramy krótko z jajami i cukrem. Dodajemy ekstrakt waniliowy.
  • 3. Napełniamy podpieczone spody masą serową. Na wierzchu układamy kawałki rabarbaru lekko wciskając w masę serową. Pieczemy ok 25 min w 150 st. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy