Mini pizza na francuskim cieście

0 (0 ocen)

  • 50 min

Mini pizza na francuskim cieście jest idealna dla wszystkich, którzy uwielbiają smak pizzy, ale nie zawsze mają czas by ją przygotować. Wykorzystanie ciasta francuskiego to idealne rozwiązanie jeśli chcemy szybko przygotować jakąś ciekawą przekąskę.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦1 opakowanie ciasta francuskiego
    ◦mały słoiczek pesto z bazylii
    ◦czerwona papryka
    ◦żółta papryka
    ◦6-7 pieczarek
    ◦2 łyżki oliwek
    ◦1 cebula
    ◦½ papryczki chili
    ◦8 pomidorków koktajlowych
    ◦250 g sera mozzarella
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦przyprawa do pizzy

Mini pizza na francuskim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mini pizza na francuskim cieście 1. Paprykę czerwoną i żółtą myjemy, usuwamy gniada nasienne i kroimy w paseczki. Pieczarki, oliwki i cebulę kroimy w cienkie plasterki . Papryczkę chili siekamy. Ser mozzarella ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidorki kroimy na pół.
  • Mini pizza na francuskim cieście 2. Ciasto francuskie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą małej miseczki lub kubka wycinamy w nim koła. Ja dodatkowo z ciasta francuskiego jakie pozostało powycinałam paski o szerokości ok. 1 cm i przykleiłam je na brzegi okrągłych placków. Dzięki temu po upieczeniu powstanie „komin”, wewnątrz którego będzie nadzienie.
  • Mini pizza na francuskim cieście 3. Przygotowane spody mini pizzy smarujemy pesto z bazylii, pozostawiając czyste brzegi. Następnie posypujemy mozzarellą i układamy nasze składniki. Na koniec posypujemy jeszcze raz serem i przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do pizzy.
    Pizze wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na jakieś 20-30 minut.

    Przed podaniem możemy udekorować świeżymi ziołami.

    Smacznego !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy