Migdałowe ciasteczka z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasteczka są szybkie, proste i łatwe w zrobieniu. W moim domu zawsze znajdzie się kilka sztuk. Jednym z takich smakołyków są migdałowe ciasteczka z czekoladą. Pachnące migdałami, kruche, maślane małe ciasteczka podbiły serca mojej rodziny. Migdałowe ciasteczka z czekoladą od momentu zrobienia ich goszczą na moim stole nie tylko od święta. Migdałowe ciasteczka z czekolada spodobają się na pewno i tobie.

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
    120 g miękkiego masła
    100 g mielonych migdałów
    100 g czekolady deserowej lub mlecznej
    80 g cukru pudru
    20 g cukru waniliowego
    4 g proszku do pieczenia(1 płaska łyżeczka)
    2 żółtka
    aromat migdałowy

Migdałowe ciasteczka z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, mielone migdały, proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Dodajemy miękkie masło,żółtka i aromat. Całość łączymy ze sobą, zagniatając ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 60 minut. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy ciastka w kształcie koła. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-25 minut w 170 stopniach(do momentu, aż zaczną się rumienić).
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ozdabiamy nią wystudzone ciasteczka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy