miętowe babeczki

0 (0 ocen)

Gotuje codziennie a w weekendy staram sie przygotowywać niezwykłe desery. Pewnego dnia wymyśliłam przepis na babeczki z miętową masą. Są proste w przygotowaniu i przepyszne. Idealny deser do kawy.

Składniki:

  • Babeczki:
    3 szkl mąki, 0,5 szkl cukru, kostka margaryny, 2 łyżki kwaśnej śmietany, cukier wanilinowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    1-2 czekolady miętowe, szkl mleka, 2x śnieżka, 1 łyżeczka żelatyny

Miętowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babeczki 1. babeczki - Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować a następnie wycinać krążki (średniej grubości) i wyłożyć nimi posmarowane wcześniej olejem foremki do babeczek. Piec 15-20 min w 180 stopniach. Gorące wyciągać z foremek.

    krem - Mleko podgrzewamy wraz z czekoladą, aż się rozpuści. Wystudzamy. Dodajemy śnieżki i ubijamy około 5 min. Żelatynę rozpuszczamy w łyżce wody i wystudzoną dodajemy do masy. Ubijamy minutę.
    Szprycę napełniamy masą i wypełniamy nią zimne babeczki. Dekorujemy posypką.
    SMACZNEGO ;)

Porady

Zamiast czekolady możemy użyć świeżych gałązek mięty. Wystarczy dodać je do mleka, pogotować 10 min i wyciągnąć.

Komentarze

Podobne przepisy