Mięsno-warzywny misz-masz

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

To wykwintne danie z trzech rodzajów mięsa, z dodatkiem warzyw i grzybów, można podawać na różne okazje. Robi się je stosunkowo szybko, a wystarczy tylko dodać nowy składnik, by inaczej smakowało.

Składniki:

  • ● 20 dag chudej wieprzowiny (np. łopatki)
    ● 20 dag chudej wołowiny
    ● 1 filet z kurczaka
    ● 1 zielona papryka
    ● 15 dag grzybów (np. pieczarek)
    ● kawałek selera
    ● por
    ● 1 marchew
    ● 2 cebule
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 2 szklanki bulionu (może być z kostki)
    ● 4 łyżki oliwy
    ● sól
    ● pieprz
    ● listek laurowy
    ● ziele angielskie

Mięsno-warzywny misz-masz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięsno-warzywny misz-masz 1. Wołowinę, wieprzowinę
    oraz kurczaka kroimy w niewielką
    kostkę. Oprószamy solą
    i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy
    2 łyżki oliwy
    i smażymy wołowinę, później
    mięso wieprzowe, a na końcu
    dodajemy kurczaka. Gdy mięso
    się zrumieni, dodajemy pokrojone
    cebule i czosnek
    i smażymy, aż się zeszklą.
  • 2. Warzywa obieramy, myjemy
    i kroimy w słupki, podsmażamy
    na oliwie. Pokrojone grzyby
    również. Mięso z cebulą
    przekładamy do rondla. Zalewamy
    bulionem. Dodajemy
    listek laurowy, warzywa i grzyby.
    Dusimy, aż mięso będzie
    wystarczająco miękkie.

Porady

● Potrawę można również przyprawić do smaku delikatem do mięs, ale trzeba uważać, by jej nie przesolić. ● W sezonie grzybowym danie najlepiej oczywiście smakuje z dowolnymi świeżymi grzybami. Warzywa smażymy na oliwie, aż się lekko zrumienią, i cały czas je mieszamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2008

Komentarze

Podobne przepisy