Mielone z ryżem, marchewką i groszkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tradycyjne kotlety mielone w troszkę bogatszej wersji – z ryżem, marchewką i groszkiem. Dodatkowo daniu smaku nadają ziemniaczki z cebulką.

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
    Sól
    Pieprz
    1 cebula
    50 g ryżu
    2 jajka
    2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
    100 g marchewki z groszkiem (mrożonych lub świeżych)
    Dodatkowo:
    500 g ziemniaków
    1 łyżeczka soli
    2 cebule

Mielone z ryżem, marchewką i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z ryżem, cebulką, mieszanką marchewki z groszkiem, jajkami, 2 łyżkami bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy w rozgrzanym oleju na rumiano.
    Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, doprawiamy solą. Gotujemy do miękkości, odcedzamy. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni. Ugotowane ziemniaki ubijamy z podsmażoną cebulką. Możemy posypać szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy