500 g mielonego mięsa,najlepiej drobiowego
1 cebulka starta na tarce o grubych oczkach
1 jajko
1-2 ogórki kiszone starte na tarce o grubych oczkach
kajzerka namoczona w mleku lub bułka tarta
sól,pieprz
olej do smażenia
bułka tarta do obtoczenia
Mielone z ogórkiem kiszonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórek i cebulę przełóż do mięsa.Dodaj namoczoną bułkę,jajko,przypraw solą i pieprzem. Wyrób masę na kotlety. Z gotowej masy formuj kotleciki i obtocz w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej i smaż kotleciki z obu stron.
Gy kotlety będą już rumiane przełóż je do niewielkiego garnka,polej odrobiną wody i przykryj pokrywką. Duś je przez ok 5 do 8 minut.
Porady
Do kotletów zamiast ogórka możesz dodać pieczarki.
Komentarze