Melon z sosem balsamico

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Cudowna, odświeżająca sałatka.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Sos : 1 łyżka płynnego miodu spadziowego
    1 łyżka octu balsamicznego
    4 łyżki oliwy
    melon miodowy
    100 g szynki parmeńskiej
    ser mozzarella w kulkach
    listki mięty

Melon z sosem balsamico - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Melon z sosem balsamico 1. Zrobiłem gęsty sos balsamico, energicznie mieszając łyżkę płynnego miodu spadziowego z łyżką octu balsamicznego i 4 łyżkami oliwy ( można użyć gotowego z Modeny ).
    Melon obrałem, usunąłem nasiona i pokroiłem wzdłuż na kawałki o grubości około 1 cm. Ułóżyłem na półmisku plasterki szynki parmeńskiej (lub innej typu prosciutto crudo), kilka przepołowionych kuleczek sera mozzarella i cząstki melona. Udekorować można listkami mięty. Polałem sosem balsamico.

Komentarze

Podobne przepisy