Mandarynkowe paluszki

0 (0 ocen)

Do dziś nie mogę zapomnieć smaku paluszków, są bardzo mandarynkowe, maślane i kruche.

Składniki:

  • 250 g masła
    80 g cukru pudru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    300 g mąki pszennej
    2 łyżki drobno otartej skórki z mandarynki
    60 ml soku z mandarynki

Mandarynkowe paluszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło umieścić w misce i ucierać, aż do uzyskania puszystej masy. Dodać cukier i dalej ucierać. Dodać pozostałe składniki i zmiksować.
    Nabierać połowę łyżki masy i delikatnie podsypując mąką rolować wałeczek o długości około 10 cm, odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając niewielkie odległości między ciastkami.
    Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 13 minut, aż brzegi się zezłocą.
    Ciastka można przechowywać do 7 dni w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej.

Porady

Ciasto przed formowaniem warto schłodzić przez około 30 min w lodówce - łatwiej będzie się formowało. Można także przyozdobić paluszki czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy