Malinowe amoniaczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Klasyczne ciasteczka na amoniaku, ale z dodatkiem budyniu malinowego.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mąka pszenna - 500g
    Masło - 100g
    Cukier - 100g
    Jajko - 2 szt
    Amoniak - 1 łyżka płaska
    Ciepłe mleko - 100ml
    Budyń malinowy bez cukru - 1szt
    Cukier waniliowy - 1 łyżka
    Kardamon - 1 łyżka płaska
    Cukier do posypania

Malinowe amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Malinowe amoniaczki 1. Masło ucieramy z cukrem. Amoniak mieszamy w ciepłym mleku. Wszystkie składniki zagniatamy razem. Kiedy ciasto będzie już wyrobione wstawiamy je do lodówki na 1 godzinę.

    Ciasto wałkujemy na 7-8 mm i wykrawamy szklanką lub foremkami. Każde ciasteczko posypujemy cukrem.

    Pieczemy w 200 stopniach przez 20-25 minut.

Porady

Ciasto po wyrobieniu ma bardzo intensywny, siarkowy aromat - to wina amoniaku. Nie martwcie się, po upieczeniu aromat wyparuje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy