Na 18 sztuk :
300 g mąki
2 łyżeczki proszku
1/2 łyżeczki sody
50 g maku suchego
150 g malin
1 duże jajko
90 ml oleju
220 ml maślanki
150 g cukru
1 cukier waniliowy
250 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan-fix
18 dorodnych malin do dekoracji
łyżka maku
Makowe muffiny z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce mieszamy maślankę, rozmącone jajko, olej i oba cukry.
W drugim naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem, sodą i makiem.
Łączymy składniki z oby naczyń, na koniec dodajemy maliny i bardzo delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do papilotek, pieczemy przez 20-22 minuty w 180*C, studzimy.
2.Śmietanę ubijamy z cukrem i śmietan-fixem.
Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy śmietanę na babeczki, dekorujemy suchym makiem i malinami.
Komentarze