Smaczne, lekkie danie z cyklu "sprzątanie lodówki".
Składniki:
250 g makaronu (u mnie orecchiette, ale mogą być np. muszelki)
1 cukinia (350-400 g)
1 strąk papryki czerwonej lub żółtej
1/2 strączka papryczki chili
250 g szynki lub kiełbasy szynkowej w plasterkach
1 cebula
100 g startego żółtego sera
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanych listków lubczyku
3 łyżki oleju
sól
Makaron zapiekany z szynką i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myjemy. Cukinię kroimy w ćwierćplasterki. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych. Paprykę słodką kroimy w średnią kostkę, a chili w drobną. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Plasterki szynki kroimy w paski. Czosnek grubo siekamy.
2.Cebulę podsmażamy na oleju do zeszklenia, dodajemy szynkę, chwilę razem smażymy. Dodajemy cukinię, papryki i czosnek, lekko solimy i smażymy na niedużym ogniu ok. 10 minut.
3.Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i dodajemy do warzyw z szynką. Mieszamy. Dodajemy posiekany lubczyk i połowę startego sera, mieszamy. Wierzch posypujemy pozostałym serem. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 150 stopni 10-15 minut.
Porady
Zamiast szynki czy kiełbasy szynkowej możemy użyć dowolnych wędlin, raczej chudych. Lubczyk można zastąpić natką pietruszki.
Komentarze