Makaron zapiekany z szynką i warzywami

0 (0 ocen)

Smaczne, lekkie danie z cyklu "sprzątanie lodówki".

Składniki:

  • 250 g makaronu (u mnie orecchiette, ale mogą być np. muszelki)
    1 cukinia (350-400 g)
    1 strąk papryki czerwonej lub żółtej
    1/2 strączka papryczki chili
    250 g szynki lub kiełbasy szynkowej w plasterkach
    1 cebula
    100 g startego żółtego sera
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanych listków lubczyku
    3 łyżki oleju
    sól

Makaron zapiekany z szynką i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy. Cukinię kroimy w ćwierćplasterki. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych. Paprykę słodką kroimy w średnią kostkę, a chili w drobną. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Plasterki szynki kroimy w paski. Czosnek grubo siekamy.
  • 2. Cebulę podsmażamy na oleju do zeszklenia, dodajemy szynkę, chwilę razem smażymy. Dodajemy cukinię, papryki i czosnek, lekko solimy i smażymy na niedużym ogniu ok. 10 minut.
  • 3. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i dodajemy do warzyw z szynką. Mieszamy. Dodajemy posiekany lubczyk i połowę startego sera, mieszamy. Wierzch posypujemy pozostałym serem. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 150 stopni 10-15 minut.

Porady

Zamiast szynki czy kiełbasy szynkowej możemy użyć dowolnych wędlin, raczej chudych. Lubczyk można zastąpić natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy