Makaron z szynką i warzywami

4.5 (155 ocen)

Pyszne danie na lekki obiad.

Składniki:

  • 150 g makaronu nitki
    400 g szynki w plasterkach
    biała część pora (150 g)
    1 cukinia (300 g)
    1/2 strąka czerwonej papryki
    1/2 strączka ostrej papryczki
    3 łyżki oleju
    3 łyżki posiekanego szczypioru
    szczypta soli
    świeżo zmielony kolorowy pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z szynką i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • 2. Pora kroimy w cienkie plasterki, oczyszczone z nasion papryki - w paseczki, cukinię szatkujemy w zapałkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Plasterki szynki kroimy w paseczki.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy pora, dodajemy szynkę i cukinię, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut. Dodajemy makaron i paprykę, mieszamy i dusimy pod przykryciem kolejne 5 minut. Przyprawiamy do smaku odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 4. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Porady

Z podanej ilości składników otrzymamy 4 porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Makaron Papryka Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować