Makaron z szynką szwarcwaldzką, papryką i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pełen smaków obiad w niecałe pół godziny. Słona szynka i słodkie suszone pomidory idealnie się komponują. 

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Makaron świderki (u mnie razowe) - 200 g
    Szynka szwarcwaldzka - 4 duże plastry
    Pieczarki - 600 g
    Cebula - 2 sztuki
    Suszone pomidory z oleju - 5 plasterków
    Papryka - 1 sztuka
    Olej - 1 łyżka
    Sos sojowy (u mnie ciemny) - 1 łyżka
    Pieprz do smaku

Makaron z szynką szwarcwaldzką, papryką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    Na patelni, na odrobinie oleju, lub nawet bez, smażymy szynkę pokrojoną na małe plasterki. Kiedy będzie lekko przyrumieniona i chrupiąca, zdejmujemy z patelni.
    Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Razem podsmażamy na oleju ok 2-3 minuty. Dodajemy pokrojoną paprykę i suszone pomidory oraz sos sojowy. Smażymy kolejne 3 minuty, często mieszając. Na końcu dodajemy makaron, szynkę i doprawiamy do smaku pieprzem.

Porady

Dania nie trzeba dodatkowo solić, ponieważ szynka jest wystarczająco słona.

Komentarze

Podobne przepisy