Letni biszkopt

0 (0 ocen)

Coś słodkiego i lekkiego na upalne dni.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    2 szkl. mąki
    1/2 szkl. cukru
    margaryna
    7 łyżek oliwy
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    Przełożenie:
    2 x 400g jogurtu naturalnego
    2 płaskie łyżki żelatyny
    2 czubate łyżki cukru pudru
    Dodatkowo:
    2 truskawkowe galaretki

Letni biszkopt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Jajka roztrzepać z cukrem na gładką masę , dodać makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i resztę składników. Dokładnie połączyć. Ciasto wylac do formy i piec 45-60 minut.
  • 2. Przełożenie:
    Jogurty naturalne połączyć z cukrem pudrem.
    Żelatynę rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody i odstawić.
    Gdy żelatyna będzie ciepła wlać do jogurtów i dokładnie połączyć.
    Odstawić do stężenia.
    Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wrzącej wody i odstawić do stężenia.

    Ostudzony biszkopt przekroić na pół i przełożyć jogurtową masą (tężejącą) a na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki na 2h.
    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy