Leniwe pierogi

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na bardzo smaczne kluski leniwe, które możemy podać na obiad lub kolację. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
    25 dag twarogu
    1 jajko
    2 szkl mąki
    20 dag kwaśnej śmietany 12%
    cukier do posypania
    1 łyżeczka płaska soli himalajskiej różowej - do ciasta
    woda do gotowania
    sól do wody
    olej do wody

Leniwe pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wkładamy przeciśnięty przez praskę twaróg i ziemniakami, wybite jajko i dosypujemy 1,5 szklanki mąki i sól. Zagniatamy ciasto. Wykładamy na stolnicę i podsypujemy mąką, zagniatamy i formujemy wałeczki. Tniemy nożem na kluski i wkładamy do gotującej się wody z solą i olejem. Gotujemy około 3 - 4 minuty od wypłynięcia. Przekładamy do wody i odsączamy. Podajemy z kwaśną śmietaną i cukrem.

Komentarze

Podobne przepisy