Zapraszam na bardzo smaczne kluski leniwe, które możemy podać na obiad lub kolację. Polecam.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
25 dag twarogu
1 jajko
2 szkl mąki
20 dag kwaśnej śmietany 12%
cukier do posypania
1 łyżeczka płaska soli himalajskiej różowej - do ciasta
woda do gotowania
sól do wody
olej do wody
Leniwe pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wkładamy przeciśnięty przez praskę twaróg i ziemniakami, wybite jajko i dosypujemy 1,5 szklanki mąki i sól. Zagniatamy ciasto. Wykładamy na stolnicę i podsypujemy mąką, zagniatamy i formujemy wałeczki. Tniemy nożem na kluski i wkładamy do gotującej się wody z solą i olejem. Gotujemy około 3 - 4 minuty od wypłynięcia. Przekładamy do wody i odsączamy. Podajemy z kwaśną śmietaną i cukrem.
Komentarze