Upalny dzień wręcz prosi się o szklankę zimnego napoju z lodem, lemoniada z rabarbaru i truskawek ze szczyptą limonowego smaku, doskonale ugasi pragnienie. Delektowanie się nim pod parasolem sprawia wielką przyjemność, polecam!
15 min
Składniki:
4 łodygi rabarbaru
1 szklanka świeżych truskawek
Woda mineralna
Cukier trzcinowy do osłodzenia
1 limonka
Liście mięty i melisy cytrynowej
Kostki lodu
Lemoniada rabarbarowo-truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar i truskawki myjemy, kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem wg swojego uznania, wlewamy wodę i zagotowujemy, przecedzamy przez sito, chłodzimy .
Napój uzupełniamy w dzbanku wodą mineralną, dodajemy plastry pokrojonej limonki i kostki lodu wrzucamy po kilka listków mięty i melisy, rozlewamy do szklanek i podajemy od razu.
Komentarze