Lekkie pancakes truskawkowe

0 (0 ocen)

Lekkie, puszyste pancakes z dodatkiem truskawek, które z powodzeniem można zastąpić np. malinami. Idealne na śniadanko! Polecam! (przepis znaleziony na blogu Domowa cookierenka Agi)

Składniki:

  • 120 g. mąki pszennej
    120 g. mąki pszennej pełnoziarnistej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka cynamonu
    ½ łyżeczki soli
    2 jajka roztrzepane
    3 łyżki oleju
    3 łyżki jogurtu greckiego
    200 ml mleka
    50 ml syropu klonowego
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    ½ szkl. pokrojonych w kostkę truskawek (lub malin)

Lekkie pancakes truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki wymieszać. Wlać olej oraz roztrzepane jajka, dobrze wymieszać. Na koniec dodać pozostałe składniki (oprócz truskawek) i ponownie wymieszać do połączenia się składników.
  • 2. Porcje ciasta nakładać na rozgrzaną patelnię, a następnie posypać je pokrojonymi truskawkami. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać z syropem klonowym, miodem, truskawkami, orzechami. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy