Lekkie, puszyste pancakes z dodatkiem truskawek, które z powodzeniem można zastąpić np. malinami. Idealne na śniadanko! Polecam! (przepis znaleziony na blogu Domowa cookierenka Agi)
Składniki:
120 g. mąki pszennej
120 g. mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki soli
2 jajka roztrzepane
3 łyżki oleju
3 łyżki jogurtu greckiego
200 ml mleka
50 ml syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
½ szkl. pokrojonych w kostkę truskawek (lub malin)
Lekkie pancakes truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suche składniki wymieszać. Wlać olej oraz roztrzepane jajka, dobrze wymieszać. Na koniec dodać pozostałe składniki (oprócz truskawek) i ponownie wymieszać do połączenia się składników.
2.Porcje ciasta nakładać na rozgrzaną patelnię, a następnie posypać je pokrojonymi truskawkami. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać z syropem klonowym, miodem, truskawkami, orzechami. Smacznego!
Komentarze