Leivasupp - estońska słodka zupa z czerstwego chleba

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dość nietypowa zupa, może być zarówno daniem obiadowym jak i deserem.

  • 60 min

Składniki:

  • 400 g czerstwego chleba
    1,5l wody
    2 łyżeczki cynamonu
    pół szklanki cukru
    opakowanie cukru waniliowego
    200 ml soku jabłkowego
    mleko

Leivasupp - estońska słodka zupa z czerstwego chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czerstwy chleb dzielimy na małe kawałki i zalewamy w garnku letnią wodą.
    Czekamy, aż rozmięknie, następnie garnek stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Po zagotowaniu zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze kilka minut. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i całość miksujemy blenderem na gładką masę o konsystencji budyniu.Do garnka wsypujemy cukier i cukier waniliowy oraz cynamon ,zawartość dobrze mieszamy.Masę ponownie zagotowujemy i zalewamy sokiem jabłkowym . dobrze mieszamy, by składniki się połączyły.

Porady

Zupa smakuje wybornie również na zimno. Możemy ją podać z kleksem bitej śmietany.

Komentarze

Podobne przepisy